Belediyeleri hangi kurum denetler?
Belediyelerin dış denetimleri Sayıştay tarafından yapılır, illerin özel idareleri de öyle. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemleri, idarenin yasallığı ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından incelenir.
Belediyeleri denetleme yetkisi hangi bakanlığa aittir?
İçişleri Bakanlığı uygulamadan sorumludur. Sistemin kurulması ve işleyişinin izlenmesinden Parlamento’ya karşı sorumludur. Gerekli kontroller ve düzeltmeler belediye başkanı tarafından yapılabilir.
Vali belediyeyi denetler mi?
Vali, ilin özel idaresini ve tüm bağlı kuruluşlarını denetler ve kontrol eder. Aynı yetki ilçe düzeyindeki ilçe valilerine de verilmiştir.
Belediyeler hangi bakanlığa bağlıdır?
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.
Belediyeleri kime şikayet edilir?
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltması olup, Anayasa’da güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.
Belediyeler sayıştay denetimine tabi mi?
Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları bakımından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür.
Belediye organlarını kim görevden alır?
“Görevden Alma” başlıklı 47. maddede; “Görevleriyle ilgili bir suçtan dolayı hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin karar verilinceye kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir.” denilmektedir.
Belediyeler kim tarafından yönetilir?
MADDE 37. – Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, ilgili kanunda belirtilen esas ve usullere göre seçilir.
Belediye başkanlarını kim denetler?
Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; Şehir, il ve ilçe belediye meclisleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında soruşturma izni, İçişleri Bakanı tarafından ön soruşturma sonucunda verilir (4483/3-a).
Vali mi daha üstün belediye başkanı mı?
Valiler yürütme organının bir organıdır ve eyalet hiyerarşisinde başkandan hemen sonra sıralanırlar. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişilikleri yoktur, ancak eyalet tüzel kişiliğine tabidirler.
Vali belediye başkanını görevden alabilir mi?
5393 sayılı Kanunda öngörülen hallerin ortaya çıkması halinde yeni düzenlemeyle, belediye başkanının İçişleri Bakanı veya vali tarafından atanması imkânı sağlanıyor.
Vali neleri denetler?
Vali, eyalet düzeyinde hükümet kararlarının, yönetmeliklerinin ve yasalarının uygulanmasını ve izlenmesini sağlar. Vali, hükümetin gözü ve kulağı olarak hareket eder. Vali, görev yaptığı eyaletin genel idaresini ve operasyonlarını denetler. Vali, eyaletteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini denetler.
Belediyeyi hangi bakanlık denetler?
İç ve dış denetim, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemleri, idarenin hukuka uygunluğu ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
Belediyeye verilen dilekçe nereden takip edilir?
E-Devlet Kapısı Bu hizmet, ilgili kuruma sunulan belgelerin güncel durumunu ve işlem geçmişini takip etmenizi sağlar.
Belediye adına imtiyaz verme yetkisi kime aittir?
1924 Anayasası’nın 51. maddesinde, imtiyaz sözleşmeleri ve şartları hakkında Danıştay’ın görüşünü aldıktan sonra, Bakanlar Kurulu’nun bu konuda karar vereceği hükme bağlanmış olup, aynı Anayasa’nın 26. maddesinde ise imtiyaz sözleşmelerini onaylama ve iptal etme yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu hükme bağlanmıştır.
Belediye şirketleri hangi bakanlığa bağlıdır?
Araçların mülkiyeti de belediyeye aittir. Son olarak şirketin mali ve idari yönetimi de belediyenin sorumluluğundadır. Tüm bu ölçütlere bağlı olarak belediye şirketleri bağımsız tüzel kişilikler olsalar bile belediyelere karşı sorumlulukları ortadan kalkmaz (Sayan ve Kışlalı, 2008: 65-66).
Belediye yönetim organı nedir?
Yerel yönetim organları, 5393 sayılı Kanuna göre yerel yönetim organları; Belediye meclisi, belediye meclisi üyesi ve belediye başkanından oluşur.
Belediyeler bağımsız denetime tabi mi?
Sermayesinin en az %50’si belediyelere ait olan şirketler. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları, (I) sayılı listede yer alan tüm şirketler gibi, başka bir şart aranmaksızın bağımsız denetime tabidir.
Belediyeler kamu kurum ve kuruluşu mudur?
BELEDİYELER KAMU KURULUŞU MUDUR? Belediyeler, yerel yönetimlerin bir parçası olarak kamu hizmetlerini yürüten ve genel olarak kamu kaynaklarını kullanan kamu kuruluşlarıdır.