Bahçe kullanımı kime ait?
Paylaşımlı kullanım, paylaşımlı sorumluluk. Konut bahçelerini kullanma hakkında bilmeniz gerekenler. Apartman ve mülklerdeki bahçe ortak bir alandır ve tüm apartman sakinleri bu alanı mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Bahçe kullanım hakkı nasıl alınır?
Bu alanlardan birine tahsis, arsa veya apartman sakinlerinin en az beşte dördünün yazılı onayıyla karar alınmasını gerektirir. Bahçe katındaki dairelerin malikleri, bahçenin ortak alan olduğunu ve arsa paylarına göre bahçeyi kullanma hakkına sahip olduklarını kabul etmelidirler.
Ev sahibi kiracının otoparkını kullanabilir mi?
Bu durumda kiracı, kendisine park yeri tahsis edilmiş olsa veya yapısal imkânlar çerçevesinde özel tahsis yapılmaksızın park yeri kullanılabiliyor olsa bile, park yerini kullanma hakkına sahiptir. Bu sebeplerden dolayı ne ev sahibi, ne idare, ne de diğer komşular kiracının park hakkını geri alamaz.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat malikleri ortak alanları kullanma hakkına sahiptir; bu hakkın kapsamı, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, her kat malikinin mülkiyet payına göre ortak kömürlük, garaj, teras, çamaşır yıkama ve kurutma alanı gibi yerler için belirlenir.
Ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanın işgali halinde, apartman sahibi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak işlem yapmaya zorlanabilir. Ayrıca, ortak alanlarda yaşanan müdahale halinde apartman sahibine ihtar gönderilebilir.
Bahçe sahipleri kimlerdir?
Kalem Suresi’nde anlatılan bu hikâyede, bir bahçeye sahip olan bir grup insanın imtihan süreci anlatılır. Hikâyedeki bahçe sahipleri, ahireti erteleyen ve sanki sonsuza dek bu dünyada yaşayacaklarmış gibi dünyevileşen insanlardır.
1 kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkonların altındaki alanlar ortak alan olarak belirlenmiş ve daire sahiplerinin ortak mülküdür. Diğer yönetim planlarında balkonların altındaki alanlar bağımsız mülklere ait olarak belirlenmiş ve ilgili bağımsız mülk sahibinin mülküdür.
Çatı katında oturanların hakları nelerdir?
Çatı katında yaşayan herkes diğer tüm apartman sakinleriyle aynı haklara sahiptir. Çatılar bu nedenle ortak kat alanlarıdır. Bu nedenle üst kattaki sakinler çatıyı diledikleri gibi tasarlayamaz, ek bir odaya dönüştüremez veya – yapı yönetmeliklerine aykırı olarak – kendi kullanımları için bırakamazlar.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanırken hangi haklara sahipsiniz? Bahçe ortak alana dahildir. Yasaya göre, herkes ortak alanlardan arsa payına göre yararlanma hakkına sahiptir. Bu alanların tek bir kişiye devredilmesi oybirliğiyle onaylanmadan mümkün değildir.
Ev sahibi kiracının evine izinsiz girebilir mi?
Hayır, ev sahibi kiracının izni olmadan evi inceleyemez. Evi satmak veya kiralamak için ev sahibi kiracı için uygun bir zamanda evi incelemelidir. Kiracının izni olmadan eve girmek yasaktır.
Başkasının evinin önüne park etmek yasak mı?
Evinizin önünde park çıkışı yoksa, burası sizin kendi park yeriniz değildir. Yasaya göre, herkesin park etme hakkı vardır ve bunu engelleyemezsiniz.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?
Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi bu bağlamda cezai yaptırımları düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkeme tarafından iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükümleri saklıdır.
Bahçe katında oturanların hakları nelerdir?
Özetle: Bahçe, ortak kullanım alanının bir parçasıdır. Tapuda aksi belirtilmediği takdirde, herkes kanuna uygun olarak, arsa payı oranında ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Bu alanlar, hangi katta yaşadıklarına bakılmaksızın, oybirliğiyle onay verilmeden bir kişiye devredilemez.
Teras kapatma cezası kaç TL?
Gerekli izinlerin alınması ve belediyeden alınan projeye uygun olarak uygulamaların gerçekleştirilmesi halinde teras kapatma uygulamalarında herhangi bir ceza uygulanmamaktadır.
Balkon gider borusu kime aittir?
Balkon tamiri ortak bir masraf mıdır? Hayır, balkon tamiri ortak bir masraf değildir. Balkonlar her daire sahibinin özel alanı olduğundan, tamir masrafları daire sahibi tarafından karşılanmalıdır.
Bahçe bakımı kime aittir?
Peyzaj ve bahçe düzenlemesi yapılması gerektiğinde, kalıcı düzenlemeleri finanse etmek mülk sahiplerinin sorumluluğundadır. Örneğin, bahçeye kurulacak pergolalar, inşa edilecek oyun alanları, bahçe duvarları, istinat duvarları ve inşa edilecek çitler ev sahipleri tarafından ödenir.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanırken hangi haklara sahipsiniz? Bahçe ortak alana dahildir. Yasaya göre, herkes ortak alanlardan arsa payına göre yararlanma hakkına sahiptir. Bu alanların tek bir kişiye devredilmesi oybirliğiyle onaylanmadan mümkün değildir.
Dükkan önü kullanımı kime aittir?
Dükkan önü dükkan sahibinin mülkü olmalıdır. Dükkanın önü meydan, cadde, ara sokak veya kaldırım olmamalıdır. Dükkan önü ortak alan ise, bu alanda yapılacak herhangi bir değişiklik ancak birim sahiplerinin beşte dördünün onayıyla yapılabilir. Ortak alanın amacı yönetim planında belirlenecektir.
Bahçe hangi ile ait?
Bahçe, Osmaniye ilinin bir ilçesidir.